Organisationer skal være forandringsvillige og -parate, og medarbejderne skal være robuste og klar til omstruktureringer, og det hele skal helst foregå hurtigt og gnidningsfrit. Men det er sjældent, at det sker uden støj. Medarbejderne har typisk forskellig faglig og erfaringsmæssig baggrund, og hvor forandringer for nogle kan være forholdsvis ligetil at forholde sig til, kan det for andre virke frustrerende og tilmed bringe psykisk dårligt arbejdsmiljø med sig i kølvandet. 

Kultur+Erhverv salon bringer kunst og kultur ind i erhvervslivet, og giver organisationen mulighed for at stoppe op og reflektere for en stund. Kultur+Erhverv salonen skal ikke nødvendigvis gøre medarbejderne klogere på kunst eller på litteratur for den sags skyld, samtalerne skal gøre medarbejderne og lederne klogere på dem selv, deres værdier og deres rolle i organisationen. 

En Kultur+Erhverv salon er en samtale mellem en toneangivende kunstner eller forfatter og salonens stifter Lise Kristoffersen. Samtalen finder sted hos virksomheden og tager udgangspunkt i et specifikt værk og et begreb, der er centralt i organisationen. 

Refleksionen og empatien ind i samtalen

Når vi ser på et kunstværk eller læser et litterært værk stimulerer det følelsescenteret, intuitionen og stressreducerende hormoner (Erfaringer med protreptik, s. 218). Vi åbner for mere empati, refleksion og forståelse i vores samtale. Det giver os mulighed for at møde hinanden mere åbent og empatisk i arbejdssituationer og i de svære samtaler. 

De fleste kender fornemmelsen af at se et kunstværk eller læse en roman og føle, at værket taler netop til dem. Man kan føle sig ramt eller spejlet eller noget helt tredje. Ofte ved vi ikke præcis, hvad det er der foregår, når det sker, men man mærker det. Måske mærker man det allerede i det øjeblik man ser/læser værket, eller måske kommer effekten først lidt tid efter. Nogle gange kan et kunstværk sætte aftryk for altid, og bliver et af de værker man husker, bærer med sig og måske refererer til for at gøre samtalen større, når man skal uddybe eller forklare andre noget.

Kunsten kan noget helt specielt, og når vi taler sammen med udgangspunkt i kunsten, giver det os mulighed for nå andre steder hen erkendelsesmæssigt. Kunsten og samtalen om kunsten kan få os til at vende blikket indad og reflektere over, hvordan vi selv er til i verden. 

Filosofisk samtale om kunst og organisation

Metoden er protreptisk i sin tilgang og i sit fokus på begreber og værdier. Gennem samtalen kobler vi værdier og begreber som værket omhandler med et centralt begreb fra organisationen. Det giver en ny og anderledes indgangsvinkel til at tale om udfordringer eller de komplekse situationer, der opstår i arbejdssituationer, organisationsændringer og mellem mennesker.

Kultur+Erhverv salonen vender samtalen rundt og gennem kunstværket, tager vi den generelle samtale om velkendte værdier eller begreber og vender den mod organisationen og trækker det almene frem til brug for medarbejderne og ledelsen at spejle sig i.

Understøtter forandringsledelse i organisationen

Samtalen bidrager på flere niveauer og kan stå for sig selv, eller være del af et forløb hvor virksomheden arbejder med forandring af organisationen. Når virksomheden går igennem en større forandring er noget af det første man som ledelse skal sørge for, at medarbejderne forstår hvorfor. Hvorfor skal det ske? Og ikke mindst, hvad betyder det for mig?

Kultur+Erhverv salonerne understøtter denne værdibaserede samtale, som virksomheden skal sætte i gang. 

Kan jeg høre, hvad jeg selv siger? 

Forstår jeg, hvad ledelsen siger og passer det ind i mit billede af virkeligheden? 

Forandring foregår hele tiden, overalt omkring os. Vi bevæger os konstant. Men noget forandring foregår lidt nemmere, når vi føler os som en del af det og forstår, hvad værdien bag det er. 

Kultur+Erhverv salonerne bidrager blandt andet til følgende:

  • Genkendelse og spejling af problematikker
  • Samarbejde på tværs af siloer
  • Samtalen åbner op for nye indsigter 
  • Vi møder hinanden lyttende og nysgerrige
  • Vi er åbne og reflekterende sammen
  • Ordene, begreberne og sproget skaber virkeligheden
  • Bidrager til grundlæggende trivsel
  • Konfliktløsning

Vil du gå forrest med den værdiskabende samtale

 

Mine 7 konkrete samtaleredskaber styrker dig i dit personlige lederskab. Med dem kan du:

 

- Forstå hvordan din indre dialog påvirker dig

- Skabe mærkbare forandringer

- Være mere autentisk

Husk at tjekke din indbakke for bekræftelses-emailen.